Müdür Erkuş korona aşısı için çağrıda bulundu

23 Şubat 2021 15:16
Kapat
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Emre Erkuş, Doğu illerinde aşıya karşı bir önyargının olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız aşı konusundaki söylemlere aldırmasınlar, önyargılarını yıkıp güvenilir bir şekilde aşılarını olsunlar” dedi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Emre Erkuş, Bizim Haber Ajansı'na (BİHA) Şanlıurfa’da korona virüsle mücadele kapsamında devam eden aşı çalışmaları anlattı.  Doğu’daki illerde aşıya karşı bir önyargı söz konusu olduğunu açıklayan Müdür Erkuş, “Bunu kırmak için çok mücadele ediyoruz. Sahada buna yönelik özellikle muhtarlarımız, köy imamlarımız, cami imamlarımız ve bilinçlendirme sürecinde ilçe sağlık ekiplerimiz köyleri tek tek gezerek onlara korona aşısını anlatıyorlar” dedi.

 

“AŞI STOKLARIMIZDA PROBLEM YOK”

Erkuş, Şanlıurfa’da şuana kadar 53 Bine yakın aşı yapıldığını, ciddi bir yan etki ve ölümlü bir vakanın olmadığını vurgulayarak, “Şanlıurfa’da bugün sadece 4 Binin üzerinde randevumuz var. Bu durum Şanlıurfa için sevindirici, bizim de çalışmalarda verim aldığımızı gösteriyor, inşallah bunun katlanarak artmasını diliyoruz. Aşı stoklarımızla ilgili herhangi bir problemimiz yok, elimizde çok ciddi sayıda aşımız mevcut” diye ifade etti.

 

“AŞI SAYESİNDE KORONADAN KURTULURUZ”

Vatandaşların aşı randevusu alımında sıkıntı yaşadığına da dikkat çeken Erkuş, kırsal kesimde randevu almayı bilmeyen vatandaşların yakınları aracılığıyla randevu almalarını önerdiklerini ifade ederek, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bununla ilgili de alternatif çalışmalarımızı yaptık. Vatandaşlarımıza gerekirse biz destek olmak istiyoruz, aile hekimlerine de ulaşarak randevu alabilirler. Hastane ve sağlık merkezlerine giden 65 yaş üstü vatandaşların aşı yapıp yapmadıkları soruluyor. Eğer aşı olmak istiyorsa orada bilgilendirme yapılarak, aşı randevusunu oluşturup hemen aşı yapmak istiyoruz. Toplumsal bağışlığı yüzde 70’in üzerine çıkarabilirsek bu korona virüs vakasından kurtuluruz.”

İl Sağlık Müdürü Emre Erkuş, aşı konusunda kulaktan duyma sözlerle hareket edilmemesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, şunları konuştu:

‘Çin aşısı yapıyoruz, Çinliler kendilerine aşı yaptırmıyor’ diye söylemler dolaşıyor. Şuanda Çin’de yapılan aşı sayısı 41 Milyonu geçmiş durumda. Aşı yapılan ülkelerde aşılanan kişilerde ölüm oranları ve hastane yatış oranlarında ciddi bir azalma görüyoruz.  İnşallah bizim hedefimiz de bu olacak. Hayatın biraz daha olağan akışında seyredilebilmesi için hastanelerimizin ve sağlık sistemimizin normalleşmesi lazım. Şanlıurfa’da şuanda vaka sayılarının azalması nedeniyle ameliyathanelerimizi aktifleştirdik, yaklaşık 1 aydır aktif bir şekilde kullanıyoruz. Uzun süredir ertelenen ameliyatlar vardı onlar yapılmaya başlandı. Diş hastanelerimizde filyasyona çıkan diş hekimlerimiz nedeniyle faaliyetler azalmıştı, onların da görevlendirilmelerini tamamen bitirdik ve şuanda diş hastanelerimiz de aktif bir şekilde çalışmalar yürütülüyor.

 

“EVLERİNDE AŞI YAPIYORUZ”

Ülkemizde aşılama oranına bakıldığında kültür ve okuma seviyesi yüksek olan illerde aşılanma daha yüksek. Özellikle Doğu bölgesinde okuma seviyesi az olan illerde ve bizde aşıya karşı bir önyargı var. Vatandaşlarımız aşı konusundaki söylemlere aldırmasınlar. Bizler 85 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın evlerine kadar gidip aşıladık. Şuanda 2’nci dozlarını da aşılıyoruz. Yatalak olan, evde bakım hizmeti alan Şanlıurfa’da yaklaşık 8 Bin vatandaşımız var. Bu vatandaşların da evlerine tek tek giderek aşılamalarını yapıyoruz. Aşı ile ilgili en önemli yan etki belki de ilk yarım saat içerisinde görülecek alerjik reaksiyonlardır. Zaten yarım saat sağlıkçılarımız,aşılanan vatandaşlarımızın yanında bulunuyorlar. Vatandaşlarımız güvenilir bir şekilde aşılarını olabilirler."

BİHA