Cumhurbaşkanı'ndan Akçakale'nin güneyiyle ilgili flaş açıklama

25 Eylül 2019 09:03
Kapat
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 74. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Akçakale'nin güneyinde yer alan bölgeyle ilgili "Fırat'ın doğusunu terör örgütlerinden temizlemeye hazırlanıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu’nun “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Zirvesi/Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının Hayata Geçirilmesini Etkileyen Mega Trendler” başlıklı liderler diyaloğu oturumuna katıldı.

Oturumda katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusuyla ilgili kararlık mesajı verdi ve bölgenin teröristlerden temizleneceğini vurgulayak "“Suriye’de terörden temizlediğimiz bölgelerde okulları, hastaneleri, altyapı ve üstyapı imkânlarını yeniden ayağa kaldırıyoruz. Şimdi aynı amaçla, Fırat’ın doğusunu terör örgütlerinden temizlemeye hazırlanıyoruz. Hem ülkemizdeki Suriyelilerin, hem de güvenli hâle getirdiğimiz bölgede ikamet eden kardeşlerimizin kalıcı barış sağlanınca, Suriye’nin yeniden inşasına katkıda bulunacak bireyler olarak yetişmelerini hedefliyoruz. Sizlerden de Türkiye’nin, tüm insanlık adına yürüttüğü bu çabalara destek olmanızı bekliyoruz.”

SURİYELİLER İÇİN 40 MİLYAR DOLAR HARCAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’nin dünyada en fazla mülteciyi barındıran ülke konumunda olduğuna işaret ederek, Türkiye’ye sığınan ve halen 3.6 milyonu Türkiye’de yaşayan sığınmacılar için 40 milyar dolar harcama yaptıklarını belirtti.


HEDEF İLK ETAPTA 2 MİLYON SURİYELİNİN YERLEŞMESİNİ SAĞLAMAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu’na da katılarak yaptığı konuşmada yine gündeminde Fırat’ın doğusu ve güvenli bölge vardı.  Suriye’nin dörtte birini işgal eden ve sözde Suriye Demokratik Güçleri adıyla meşrulaştırılmaya çalışılan Fırat’ın doğusundaki PKK-YPG terör yapılanmasının ortadan kaldırılmasının üçüncü önemli konu olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm terör örgütlerine aynı mesafeden bakan bir anlayışı yerleştirmeden Suriye meselesine kalıcı çözüm bulunamayacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Amerika Birleşik Devletleri ile burada bir güvenli bölge oluşturulması konusundaki görüşmelerimiz sürüyor. Niyetimiz, ilk etapta 30 kilometre derinliğinde ve 480 kilometre uzunluğunda bir barış koridoru tesis ederek, uluslararası toplumun desteğiyle burada 2 milyon Suriyelinin iskânını sağlamaktır. Şayet bu bölgenin derinliğini Deyrizor-Rakka hattına kadar indirebilirsek, ülkemizden, Avrupa’dan ve dünyanın diğer bölgelerinden kendi topraklarına geri dönecek Suriyeli sayısını 3 milyona kadar çıkartabiliriz. Gerçekleştirmekte kararlı olduğumuz bu konuda Türkiye olarak gerekli hazırlıkları yapmaya başladık.”


NELER YAŞANMIŞTI?

Fırat’ın doğusu olarak adlandırılan bölge Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin güneyinde yer alıyor. Söz konusu bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları, "Güvenli bölge" oluşturmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Bunun için ilk olarak ilçede Müşterek Harekat Merkezi kuruldu. Bugüne kadar ABD ile 2’nci kara, 6’ncı hava ortak hava devriyesi yapıldı. 

Güvenli bölge konusunda kararlı olan Türkiye, operasyon hazırlığına da resmen başladı. Geçtiğimiz günlerde sınırda sahra hastanelerinin kurulması talimaıt verilmiş ve kentteki sağlık personellerinin izinleri süresiz iptal edilmişti. 11 ilden de sağlık personeli görevlendirilmesi yapılmıştı.

BİHA