Şanlıurfa Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı hastane öncesinde görev yapan Doktor, Sağlık Memuru (ATT), Sağlık Teknikerlerine yönelik ‘Hastane Öncesi Acil Sağlık İleri Yaşam Desteği Eğitimi’ düzenledi.

Şanlıurfa Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen eğitime 112 Acil Sağlık, UMKE ve mobil uygulamasındaki başarılı çalışmaları nedeniyle, Şanlıurfa İl ve ilçelerinde görev yapan personeller katıldı. Katılımcılar, alanında uzman gözetiminde, ev ortamında veya ambulansta doğum, doğum sonrası yeni doğan stabilizasyonu, ileri seviyede kardiyak yaşam desteği konularından oluşan eğitimleri yüksek gerçeklikli simülatörlerle tıbbi müdahale eğitimi alma imkânı buldular.

Gerçeği aratmayacak şekilde senaryolar belirlenerek, cansız mankenler üzerinde gerçekleştirilen eğitimin sonunda ise tatbikat yapılıyor. Eğitime tabi tutulan sağlık personelleri tatbikatta görev alan eğitmenler üzerinde gerçeği aratmayacak bir şekilde müdahalesini gerçekleştiriyor. Eğitmenler ise sağlık personellerinin günlük hayatta karşılaştığı zorlukları da tatbikat içerisinde sergilemeyi ihmal etmiyor. Düzenlenen tatbikatta hasta yakınlarının sağlık personelinin görevini yaptığı sırada çıkardığı zorlukta gözden kaçmıyor.

 

GERGER: GERÇEK HASTA GİBİ TEPKİLER VERİYOR

Eğitimlerin düzenlendiği Şanlıurfa Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Başkanı Dr.Yılmaz Gerger, hastane öncesi acil sağlık hizmetleri eğitimini merkezlerinde gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu eğitim kapsamında Onlara saha da karşılaşabilecekleri tüm senaryoları bire bir uygulatmaya çalışıyoruz. Çok yüksek düzeyde simülatörlerimiz var ve bunlar gerçek hasta gibi tepkiler veriyor. Dolayısıyla arkadaşlarımız hastaneye gelmeden önce karşılaşacağı vakaların senaryolarıyla eğitimlerini almış oluyorlar” dedi.

“HASTA YAKINLARININ OLUMSUZ TAVIRLARI CANIMIZI ACITIYOR”

Görevlerini yaptığı sırada hasta yakınlarının telaşına da değinen Gerger, “Biz karda, yağmurda, çamurda, depremde, göçükte her türlü şartta çalışabiliyoruz. Biz bu kadar zorluk içerisinde hasta yakınlarından yardım beklerken bunu biraz daha tetikliyor olmaları veya bizi zor durumda bırakmaları bizim canımızı çok acıtıyor” diye ifade etti. Gerger, eğitim esnasında hastanın eşi rolünde olan ve bir an bile sağlıkçılara müdahale etmekten vazgeçmeyerek her türlü zorluğun üstesinden geldiğini dile getirdi.

Gerger, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Gerçeğe yakın kriz yönetiminden hasta müdahalelerine kadar arkadaşların gerçekleştirmesi gereken bütün müdahaleleri yüksek gerçekli simülatörlerimizle yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu tip sahnelerle çok fazla karşı karşıya kalıyoruz. Bölgesel farklılıklarımız var. Biz Doğu insanı olarak biraz daha heyecanlı ve olayın içerisinde yardımcı olmaya çalışan bir gurup olarak yer alıyoruz. Kriz yönetimi açısından buna yer vermemiz gerekiyor. Arkadaşlarımızın alanlarda neyle karşı karşıya kalacağını bilemiyoruz. Daha gerçeğe yakın ve biraz daha abartarak olayları sunuyoruz. Şanlıurfa İl ve İlçelerinde“ Görev yapan (112-UMKE) personeline mesleki hayatlarına katkı sağlamak amacıyla düzenlendi.”

BİHA