Kapat
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ‘YaşamHak’ otobüsü ile Şanlıurfa’ya geldi. Nazlıaka, “Bizler kadına yönelik şiddetle mücadele için bir projeyi hayata geçirdik. Kadınlarımıza destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa'ya gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, ilk olarak CHP Şanlıurfa İl Başkanlığı’nda basın mensupları ile bir araya geldi. Yurtta ve Şanlıurfa’da yaşanan sorunları ve özellikle kadınların yaşadığı problemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

 

YAŞAMA HAKKI BİR İNSANIN EN TEMEL HAKKIDIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “Bizler yaşam hak otobüsü ile yollardayız. Bugün de peygamberler şehri Şanlıurfa'dayız. Bizler kadına yönelik şiddetle mücadele için bir projeyi hayata geçirdik. Projemizin ismi yaşam hak. Yaşama hakkı bir insanın en temel hakkıdır ve ne yazık ki ülkemizde her gün bir kadın katledilirken her gün 3 kadından biri şiddet türlerinden birine maruz kalırken, ülkeyi yönetenler adeta buna seyirci kalıyor. Bizler elimize taşın altına koyuyoruz. Genel merkezimizde bir çağrı merkezi kurduk.  7 gün 24 saat ulaşılabilir olan bu çağrı merkezi kanalıyla bizi arayan tüm şiddet mağdurların, istismara uğrayan çocuk ve ailelerine destek hizmeti sunuyoruz. Barolarla yapmış olduğumuz protokoller çerçevesinde ücretsiz hukuki destek sağlıyoruz. Psikolojik danışmanlık, rehberlik desteği sunuyoruz. Aynı zamanda buluşmalarda, karakollarda, savcılıklarda ve hastanelerde şiddet mağduru kız kardeşlerimizin ve alilerimiz yanlarında oluyoruz. Buluşmalarda ailelerin yanında olmayı çok önemsiyoruz. Emine Bulut bu ismi herkes hatırlıyor. 9 yaşındaki evladının önünde ‘ölmek istemiyorum’ diyerek, katledilen kız kardeşimiz. Emine Bulut, katledilmeden sadece birkaç saat önce karakoldaydı. Karakoldaki görevliler işini iyi yapsaydı, bugün Emine kardeşimiz hayatta olacaktı. Kadınların savcılıklarda yaptıkları şikayetler, takipsizlikle geçiştirilmeye çalışılıyor” dedi.

 

 

“KADINLARIN ŞİDDET SARMALINDAN ÇIKMASI İÇİN EŞİTLİKÇİ POLİTİKALARI HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR”

Nazlıkaya, “Bu ülkede bütün politikalar eşitsizlik üzerine inşa edilirse, kadınlar her gün şiddete maruz kalması hiçte şaşırtıcı olmaz. Öyle bakanlıklar tarafından yönetiliyoruz ki; şiddetim adete tollere  edilebilinir görüyorlar. Mecliste bir komisyon kuruldu. Kadına yönelik şiddetin araştırılması komisyonu. Bu komisyona konuşmak için gelen Bakan Derya Yanık şöyle bir cümle kurdu; ‘pandemi döneminde  şiddet tolere edilebilir ölçüde artmıştır’ şiddet ve tolerans kelimeleri nasıl yan yana gelebilir? Bizler bu zihniyeti red ediyoruz. Sarayda yaşayanlar halkın elini tutumaz.  Bizler sahadayız, halkın yanındayız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kendimize bir hedef belirledik. Bu hedefimiz. Partimizi ihtidara taşıyan öncü kadınlardır. Buralara ulaşmak için 3 şey yapmaz gerekiyor. Örgütlene örgütlenme örgütlenme. Mevsimlik işçilerin kaldığı seraları ziyaret ettik. Şanlıurfa’dan gelen aileler ordaydı. Onlarla yapmış olduğumuz görüşmelerde şunu söylediler; ‘bizim hiçbir sosyal güvencemiz yok’ Bir sağlık sorunu olduğunda yapabilecekleri hiçbir şey yok. Zorlu şartlar altında günlük 80 TL’ye çalışıyorlar. Tencerelerinde aş değil, dert kaynıyor. Bir taraftan ekonomik şiddet gören vatandaşlarımız, bir taraftan fiziksel ve zihinsel şiddet gören kadınlarımız var. Kadınların bu şiddet sarmalından çıkması için bizlerin eşitlikçi politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Şuan ihtidar kadına yönelik şiddetle ilgili rakamları gizliyor, açıklamak istemiyor. 2002 ile 2019 yılları arasında kadına yönelik şiddet yüzde bin 400 oranında artış olduğuna şahitlik ettik. Meclise ne kadar bu konuyla ilgili önerge geldiyse yanıt alınmadı. Şiddetle yüzleşmek istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve beraberindeki heyet kentteki temaslarını gün boyu sürdürecek.

BİHA