​​​​​​​Şanlıurfa’da, Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte büyük ve küçükbaş hayvan satışları başladı. Mağaralarda veteriner hekim gözetiminde yetiştirilen kurbanlıklar da alıcılarını bekliyor.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Şanlıurfa’da kurbanlık dana besiciliği yapan satıcılar, müşterilerini beklemeye başladı. İyi bir kurbanlık almak isteyenlerin, kurbanlık seçerken dikkat etmeleri gerektiği hususları besiciler tek tek anlattı. Şanlıurfa’da atadan beri hayvan besiciliği yapan Casım Rızvanoğlu, kurban alacak vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini dile getirerek, “Atadan beri besicilik işiyle uğraşıyoruz, neredeyse 10 yıldır bu işi ben de yapıyorum. Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte vatandaşlar kurban alırken hayvanın boynuzlarına, kuyruklarına, kafasına, dişlerine dikkat etmeli. Hayvan 2 yaşında olacak gebe olmayacak veteriner kontrolünden de geçecek sağlıklı olduğuna dair. Hayvanda bulunan ön iki diş büyük ve sert olacak. Boynuz sağlam olacak kırık olmayacak kuyruğu kopuk olmayacak” dedi.

 

GEÇEN SENEYE ORANLA FİYATLARDA ARTIŞ YAŞANDI

Bu arada ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle ekinler fazla verim vermedi ve birçok yerde yaşanan kuraklık hem çiftçiyi hem de hayvan besicilerini vurdu. Şanlıurfa’nın da nasibini aldığı kuraklık nedeniyle ekinlerin az olması yem fiyatlarına da yansıyarak artışa neden oldu. Yem fiyatlarında ki artış et ve kurbanlık hayvan fiyatlarına da yansıdı.

FİYATLAR 8 İLE 25 BİN ARASI

Bu sene kurban fiyatlarının yem fiyatları nedeniyle pahalı olduğunu belirten Rızvanoğlu, “Fiyat aralıkları geçen seneye göre çok fazla arttı.  Yem fiyatları arttığı için hayvan ve kurbanlık fiyatları da arttı. Et fiyatları da geçen seneye göre arttı. Geçen sene tosunda kilo fiyatı 33 liraydı, bu sene ise 43-44 lira arasında değişiyor. Büyükbaş hayvanlar 8-9 bin liradan başlayıp 25 bine kadar çıkıyor fiyatları. Düve 8-12 arası, tosun fiyatları ise 12-25 arası değişiyor” diye ifade etti.

RIZVANOĞLU: “HAYVANLAR VETERİNER KONTROLÜNDEN GEÇMELİ”

Kurbanlıkların hamile olmaması ve herhangi bir hastalıklarının olmaması için veteriner hekimlerin hayvanları düzenli bir şekilde kontrol etmesi gerekiyor. Bu hususlara dikkat etmesi gereken vatandaşların ise kurbanlıklarını güvenilir yerden almaları gerektiğini belirten Casım Rızvanoğlu, “Her sene veterinerlerin hayvanları kontrol etmesi lazım. Gebe hayvan kesinlikle kesilmemesi lazım bunun günahı da var. Alıcıların da bu mağduriyeti yaşamaması için düzgün güvenilir tanıdık bir yere gitmeleri lazım” diyerek kurban alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

KORKMAZ: “HAYVANLARA EZİYET EDİLMEDEN KESİMLER GERÇEKLEŞTİRİLMELİ”

Veteriner Mehmet Korkmaz ise, kurbanlıkların nasıl kesilmesi gerektiği konusuna vurgu yaparak, besicilik olarak kurban kesimlerini dini vecibelere uygun olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

İslam’da kurban kesme adabının olduğunu vurgulayan Veteriner Korkmaz, “Hayvanın kafasının kıbleye çevrilmesi, boynunun kırılmaması ve iliğinin kesilmemesi gerekir. Hayvanın gözlerinin kapatılması gerekir ve bıçağı kullanan ustanın bıçağı vurduğu zaman İslam Fıkhın da dört şart vardır yemek borusu, nefes borusu, şah damar ve sol şah damar bunun 4’ünün aynı anda kesilmesi lazım. Bu kurallara riayet edilerek kurbanlıklar kesildikten sonra hayvanın kalbinin durması lazım. Yaklaşık 10-15 dakika beklemek lazım fakat bu kurallara pek riayet etmiyorlar. Ancak İslami kesim gerçekleştiren yerlerde ustalar tarafından dikkat ediliyor bu kurallara. Hayvanlara eziyet ettirmeden kesimleri gerçekleştirilmeli. Kurbanlık hayvanlarını uzmanına danışmadan almasınlar gebe hayvan almasınlar, sakat hayvan almasınlar İslam Fıkhına uygun hayvan alsınlar” şeklinde konuştu.

BİHA