Tarım işçilerinin bitmeyen su ve elektrik çilesi!

13 Haziran 2021 11:53
Kapat
Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde bulunan Şanlıurfalı mevsimlik tarım işçilerinin hali içler acısı! Çadırlarda yaşayan işçiler, susuz ve elektriksiz bir şekilde hayatlarını sürdürüyor.

Şanlıurfa’dan her yıl on binlerce insan, mevsimlik tarım işçiliği için başka illere göç ediyor. Çukurova, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde genellikle tarlalarda çalışmaya giden mevsimlik tarım işçileri, yaşam koşulları açısından çok büyük sıkıntılar çekiyor. Kurulan çadırlarda yaşamlarını idame etmek zorunda kalan işçiler, çoğu zaman yaşadıkları bölgede susuz ve elektriksiz kalıyorlar.

 

BÜYÜK ÇİLE ÇEKİYORLAR

Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde bir bölgede kurulan çadırlarda yaşayan mevsimlik tarım işçileri de, su ve elektrikten mahrum kalanlar arasında yer alıyor. Tarlalarda çalışmak için çocuklarıyla beraber çadırlarda yaşamak zorunda kalan yaklaşık 500 kişinin yaşadığı bölgede, su ve elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Günlerdir susuz ve elektriksiz bir halde kalan aileler, büyük çile çekiyorlar. Akşamları karanlıkta kalan aileler, içmeye su bile bin bir türlü zorlukla bulabiliyorlar. Sorunlarının çözülmesi için defalarca yetkililere başvuru yapan aileler, talepleri için henüz sonuç alamadılar.  

 

ÇİFTÇİ: AFRİKA’DAN DAHA BETER DURUMDAYIZ

Ailesiyle birlikte 6 yıldır Şereflikoçhisar’a gidip çalıştıklarını belirten 55 yaşındaki 5 çocuk babası Casım Çiftçi, bu yıl susuz ve elektriksiz kaldıklarını söyledi. Bu bölgede yaklaşık 500 işçinin çadırlarda yaşadığını ve su ile elektrik sıkıntısından dolayı büyük sıkıntılar çektiğini dile getirerek, “Biz defalarca bu sorunu milletvekillerine, belediye başkanlarına bildirdik. Ama kimse bizimle ilgilenmiyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık. Burası Afrika gibi, Afrika’dan daha beter durumdayız” dedi.

Yetkililerin artık seslerine kulak vermelerini isteyen Çiftçi, “İnşallah biran önce bu sorunumuza çare bulunur ve su, elektrik çilesinden kurtulmuş oluruz” diye ifade etti.

 

KOMİSYON RAPORU ASKIDA KALDI

Bu arada 2015 yılında TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların çözüme kavuşması için kurulan komisyonun başkanlığını ise AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar yürütüyordu.  O dönemde komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Kaçar, sorunların 14 başlık altında toplandığını, bunların yönetsel ve mevzuat, ulaşım, barınma, sağlık, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik, eğitim, ücret ve çalışma ilişkileri, aracı ilişkileri, örgütlenme, çocuk işçiliği sorunları olduğunu ifade etmişti.

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Kaçar ve komisyon üyeleri, hazırladıkları raporu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sunmuştu. Bu raporun hazırlanmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarında bir iyileştirme olmaması dikkat çekiyor. Çoğu il ve ilçede çalışan tarım işçileri için hazırlanan raporların askıda kaldığı görüldü.

BİHA