Şanlıurfa'da küçük bir atölyede tesbihçilik mesleğini sürdüren Karasapan, Osmanlı Sıkma Kehribar’ın gramının altınla eş değer olduğuna vurgu yaparak, vatandaşlarında son zamanlarda tesbihe karşı ilgisinin arttığını dile getirdi.

Tarihi Haşimiye Çarşısı'nda bulunan Gümrükhan'daki atölyesinde yaklaşık 8 yıldır baba mesleği tesbih yapımını devam ettiren, aynı zamanda el sanatları ustası Abdulhakim Karasapan, damla, sıkma ve ateş kehribarı el sanatını da icra ediyor. Son zamanlarda tesbihe olan ilgi artmaktadır. En pahalı tesbih Osmanlı Sıkma Kehribar’dır.  Hemen hemen altın değerinde olan bu tesbihin fiyatı 5 bin TL’den başlıyor. 250 bin TL’ye kadar alıcısı bulunmakta. Sağlığa iyi geldiği belirtilen Damla Kehribar’a ilgide var. Özelikle vücut sağlığına iyi geldiği, yeni doğan bebeklere kolye ve bileklik olarak takılan bu tesbihe ilgide arttı. Atölyede mesleğini sürdüren Karasapan, merakından dolayı tesbih yaptığını belirterek, tesbihi arabayla takas eden insanların da olduğunu, vatandaşların tesbihe olan ilgisinin de arttığını belirtti.

 

“TESBİHİN GRAMI ALTIN DEĞERİNDE”

Merakından dolayı tesbih işiyle uğraştığını aktaran Abdulhakim Karasapan, “8 yıldır bu işi yapıyorum. Merakımdan dolayı başlamıştım. Ustalarımız vardı, onların eline bakarak öğrenmeye çalışıyordum. Ustalarıma bakarak, kendimi geliştirdim ve kendi iş yerimi kurdum. Para için başlamadım bu mesleğe, merakımdan ve sevdiğim için başladım. İşlerimiz gittikçe büyüdü ve siparişler almaya başladık. Örneğin; Osmanlı Sıkma Kehribar, Alman Zarları, Damla kehribar… Bunların ham maddesi fosilleşmiş hali bunları bize gönderiyorlar. Bizde bunları işçilik karşılığında yaparak gönderiyoruz. En pahalı tesbih Osmanlı Sıkma Kehribar’dır. Bu tesbihin gramı altınla aynı. Şu an nereden bakarsanız en düşük tesbih 5 bin TL’den başlıyor. Mesela büyük koleksiyoncular var İstanbul, Ankara gibi. Bunların belli tarihlerde toplama günleri olur, tesbih severler, koleksiyoncu müşteriler, elit insanlar gibi. Tesbihi arabayla takas edenler bile var” dedi.


“SAĞLIĞA İYİ GELEN TESBİH, DAMLA KEHRİBAR’DIR”

Son zamanlarda Damla Kehribar’a ilgi arttığını aktaran Karasapan, “Ortalama 250 bin TL Osmanlı Kehribarı yine var. Sağlığa iyi gelen tesbih, Damla Kehribar’dır. Bu Ukrayna’dan çam ve çimle fosilleşmiş halidir. O yüzden de güzel kokar ve vücuda iyi gelir. Son zamanlar da Damla’ya artış oldu. Kolye ve bileklik gibi takılır, özellikle yeni doğan bebeklere takılır. Bu tespih hastalıklara iyi geliyor. Şanlıurfalıların tesbihe ilgisi baya arttı, hatta rekor kırdı. Bu nedenle bu tarz dükkânları herkes açmaya başladı. Bu durum bizi etkilemiyor. Bizler daha titiz ve düzenli bir şekilde çalışıyoruz.  Genelde şehir dışına sipariş aldığım için pek sorun olmuyor. Pandemi bizi etkilemedi dersem yalan olur çünkü yasaktan dolayı siparişleri iptal eden müşteriler oldu öyle olunca da sıkıntı yaşadık” ifadelerini kullandı.

BİHA