Sürücü Kurslarından öneri: "Yönetmelikteki bazı maddeler esnetilmeli"

23 Ağustos 2021 13:41
Kapat
Sürücü adaylarının direksiyon sınavlarına eğitimciler yerine profesyonel sınav yapıcılarının katılmasını isteyen Özel Motorlu Taşıt Sürücü kursları, direksiyon sınavı yönetmeliğindeki bazı maddelerin esnetilmesini talep ediyor.

Sürücü adaylarının direksiyon sınavlarına eğitimcilerin yerine profesyonel sınav yapıcıların katılması çağrısının gündeme gelmesinin ardından Şanlıurfa’daki Motorlu Taşıt Sürücü Kursu sahiplerinden farklı bir çağrı geldi. Direksiyon sınavına gözetmen olarak Milli Eğitim Bakanlığı kadrosundaki eğitimcilerin yerine profesyonel sınav yapıcıların olmasını isteyen Sürücü Kursu sahipleri profesyonel sınav yapıcıların hem kurslara hem de öğrencilere faydalı olacağını düşünüyor. Şanlıurfa’da faaliyet gösteren Özel Motorlu Taşıt Sürücü kursları ise direksiyon sınavındaki zorluktan yakınırken sınav yönetmeliğinde yer alan bazı kuralların esnetilmesini istiyor.

Kursiyerlerin çoğunun L ve paralel park uygulamasında zorlandığını aktaran Aykut Eğitim Hizmetleri’nin sahibi Ahmet Aykut, sınavdaki park aşamasında kursiyerlere daha çok hamle tanınması gerektiğini kaydetti.

 

“SINAVDAKİ KURALLAR ESNETİLMELİ”

Sürücü kurslarının direksiyon sınavlarının bazı aşamalarından şikayetçi olduğunu aktaran Bahçelievler Sürücü Kursu eğitmeni Mehmet Çelik ise, özellikle L park aşamasından yakındı.  L park esnasında başarısız olan çok sayıda sürücü adayının sınavda kaldığını söyleyen Çelik, “Bu durumda kursiyerin hem bir ay sınavı erteleniyor hem de maddi olarak bir yükün altına giriyor. Böyle bir durum çok yanlış bana göre. L parkın bazı yerlerde tolere edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Keza aynı şekilde paralel parkta da aynı şeyleri düşünüyoruz. Paralel parkta kursiyerin çok iyi bir direksiyon hakimiyeti olsa da 1 santim geride durduğu zaman sınavda kalıyor. Bundan dolayı kursiyer sınavda kalıyor ve çok üzücü bir durum. Bu tür durumların tolere edilmesi lazım ve daha çok hak tanınması gerekiyor. Yönetmelikteki maddelerden dolayı sınavdan kalındığında sürücü adaylarına bazı yaptırımları var. Kuralları biraz daha esnek hale getirebilirlerse, sürücü belgesi almak isteyen kursiyerler ile sürücü kursları bundan hoşnut olacak” ifadelerini kullandı.

 

 “YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMALI”

Kursiyerlerin sınav heyecanı nedeniyle park etmede zorlandığına vurgulayan Aykut, “Yönetmelikle ilgili, Milli Eğitim müdürleriyle, üst düzey kişilerle, federasyon başkanlarıyla da görüştük. Yönetmelikteki park etme aşamasını tek hamlede değil de 2-3 hamlede olacak şekilde değiştirilmesini istiyoruz. İnşallah bu yönetmelikte değişir.  Bizim konfederasyon yoğun bir şekilde çalışmalarını yapıyor. Umarız gerekeni de yaparlar. Bizim de beklentimiz bu yönde.  Yalnızca Şanlıurfa’daki değil Türkiye’deki sürücü kursları talep ediyor” dedi.

 

“HEYECANDAN DOLAYI KURSİYERLER SINAVI GEÇEMİYOR”

Ehliyet sınavında sürücü adaylarının yoğun şekilde heyecan yaşadığını aktaran Aykut, “Sınav heyecanından dolayı kursiyerlerimizin çoğu park veya geri L park kademelerinde zorlanıyorlar. Bir hak yerine birkaç hak verilmesini arzu ediyoruz. Daha doğrusu bu kademelere bir süre verilse daha doğru olacağını kanaatindeyim. Örneğin kursiyere, ‘5 dakika içerisinde L parkı yapıp bitireceksin’ denilse kursiyer kendisini daha da rahat hisseder. Sonuçta park veya L parkında ne bir ölüm riski var ne de bir tehlike arz ediyor. L park ile paralel parka ya süre tanınmasını ya da hamle sayısının arttırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

BİHA