Coşkun: “Okul yöneticileri asli görevlerini yapmalıdırlar”

21 Şubat 2022 15:05
Kapat
Memur- Sen ve Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, okul yöneticilerinin yaşadığı sorunları dile getirdiği bir açıklama yaptı.

ŞANLIURFA- Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim-Bir-Sen)  Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, okul yöneticilerinin asli görevlerini yapması gerektiğini belirtti.

Coşkun, okul yöneticilerinin karşı karşıya bulunduğu sorunlarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Okul yöneticiliği öğretmen, öğrenci, veli ve eğitimci olmayan personelin yönetimini, sorunların çözülmesini, bireysel gereksinimlerin karşılanması ile örgütsel amaçların gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. Okulda lider olan okul yöneticilerinin asli görevlerine odaklanmaları ve okulların amaçlarını gerçekleştirmeleri için daha fazla çaba içine girmeleri gerekirken, kendilerine inceleme/soruşturma görev ve sorumluluklarının da yüklenmesi, okul yöneticilerine uzman olmadıkları ve çok fazla zaman ayırmaları gereken ayrı bir uğraş alanının açılmasına neden olmaktadır.”

Asli görevleri dışında verilen inceleme ve soruşturma görevleri nedeniyle yöneticilerin uzun süre okuldan uzak kaldıklarını belirten Coşkun, bu durumun yöneticilerin öğretmen ve öğrencilere yeterli zaman ayıramamalarına neden olduğunu kaydetti. Coşkun ayrıca inceleme/soruşturma konusunda uzman olmayan okul yöneticilerine verilen görevlerin uzun zaman aldığı, yöneticilerin yanlış kararlar verilebildiğine vurgu yaptı.

İbrahim Coşkun, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İnceleme/soruşturma süreci; soruşturmaya hazırlık, delillerin toplanması ve değerlendirilmesi, ifadelerin alınması, tahlil münakaşa yapma, sonuç çıkarma, belgelerin tasnif edilmesi, raporun yazılması ve raporun yetkili makama sunulması aşamalarını kapsamaktadır. Bu aşamaların sağlıklı yürütülebilmesi, bu iş ve işlemlerin bu konuda uzman kişiler tarafından yürütülmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Sonuç itibariyle inceleme/soruşturma hassas bir görev olması nedeniyle hata olduğunda geriye dönük çözümü çok zor olan bir görevdir. İncelemeci/soruşturmacı olmak, içerik ve kapsam genişliği bakımından kısa süreli teorik eğitimlerle edinilemeyecek derecede uzmanlık gerektiren bir görevdir. Dolayısıyla inceleme/soruşturma görevi müfettişler tarafından yürütülmeli müfettişler yetersiz kaldığı durumlarda, gönüllü olan yöneticiler okullardan tamamen çekilerek eğitimler verilmeli,  muhakkiklik görevi yürüttükleri süre içerisinde mali hakları da ödenmelidir.”

Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentilerinin müfettiş sayılarının iller bazında ihtiyaç oranında artırılması olduğunu kaydetti.

BİHA