Kapat
Her yıl 2 Nisan otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara dikkat çekmek için “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak kutlanır. Konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda otizmde erken tanı ve erken tedavinin önemine değinen Uzm. Dr. Mustafa Dinçer, bunun sorunun gidişatını değiştiren en önemli adımlardan biri olduğunu belirtti.

2 Nisan günü Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmişti. Bu şekilde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ve erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmekte.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Mustafa Dinçer, ailelerin başta kendi çocukları olmak üzere belirtileri tanıyarak erken dönemde tanı konulmasını sağlamalarının, farkındalığın önemli bir boyutu olduğuna dikkat çekti.

 

Ailelerinin bu hastalıkla savaşan otizmli çocuklarının yanında durmalarının önemini vurgulayan Dr. Dinçer, “Ne yazık ki toplumumuzda birçok insan otizm spektrum bozukluğu hakkında oldukça yanlış ya da eksik bilgilere sahiptir. Ancak, otizmli bireylerle ilgili doğru bilgiler edinerek, böylece onların neler hissettiğini tahmin etmek ve onlara destek olabilmek önemlidir. Hem kendi farkındalığınızı hem de toplumun farkındalığını arttırmak için yapılabilecek birçok şey vardır. Ülkemizde otizm farkındalığını artırmak, otizmli bireylerin eğitim, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımlarının sağlanması için çeşitli kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından tüm yurt genelinde çeşitli farkındalık faaliyetleri düzenlenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Çocuk haklarını savunmanın herkesin görevi olduğuna değinen uzman doktor, otizmli bireylerle zaman geçirmenin, etkinliklerine katılıp onlara destek olmanın hem büyükler hem de çocuklar için önemli bir gelişim imkânı sunduğunu kaydetti.

 

 BİHA