Urfa'da depremde binası yıkılan müteahhit hakkında iddianame hazırlandı

19 Nisan 2023 14:45
Kapat
Meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerdne etkilenen illerden biri olan Şanlıurfa'da yıkılan bir binanın müteahhidi hakkında iddianeme hazırlandı. Binanın yıkılmasında 24 kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında binanın müteahhidi C. K. hakkında iddianame hazırlandı.

Şanlıurfa 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, binanın enkazında yapılan incelemeye ilişkin raporlar ve tutanaklar ile tanık beyanları, sanık ifadeleri ve bilirkişi raporları yer aldı.

 

OLMASI GEREKENDEN BÜYÜK KUM, ÇAKIL VE KIRMA TAŞLAR KULLANILMIŞ

İddianamede, keşif işlemleri ve alınan numunelerin incelendiğine, yapılan inceleme sonrasında binada olması gerekenden daha büyük kum, çakıl ve kırma taşların kullanıldığının bilirkişi heyetleri tarafından tespit edildiğine işaret edildi.

Statik betonarmenin projede öngörülen BS14 sınıfını sağlamadığı ve düşük kalitede olduğu ifade edilen iddianamede, “Donatı örnekleri deneyleri sonucunda bazı numunelerin de dayanım standardı oranının altında kaldığı belirlenmiştir. Yapının temelinin projeye uygun yapılmadığı anlaşılmıştır. Bilirkişi raporundaki tespitler ışığında, binanın projeye uygun yapılmadığı hususunda sanığın kusurlu bulunduğu anlaşılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

 

BİNA MEVZUATA AYKIRI İNŞA EDİLMİŞ

İddianamede yapılan testler sonucunda binada kullanılan donatıların yönetmelikte belirtilen kalite ve standartlarda olmadığı savunularak, şunlara yer verildi: “Binanın temelinde kullanılan demirlerin birbirlerine bağ hatlarıyla bağlama işleminin projeye uygun yapılmaması, betonda kullanılan agregaların standardına uygun olmaması gibi kusurların binanın yıkılmasına doğrudan etki edecek kusurlar olduğu sonucuna varılmıştır. Ülkemizin deprem kuşağında yer alması ve ülkemizde meydana gelen birçok ölümlü deprem felaketi olmasına rağmen binanın mevzuatta yer alan hükümlere açıkça aykırı inşa edildiği tespit edilmiştir. Şüphelinin bilinçli taksirle hareket ettiğinin kabulü gerekmektedir”.

Müteahhiti C.K her ne kadar binayı standartlar ve yasalara uygun inşa ettiğini ve yapımda herhangi bir kusurunun bulunmadığını öne sürse de, iddianamede, bilimsel olarak sanığın savunmasının aksinin ispatlandığı belirtildi.

BİHA