Şanlıurfa’da domuz gribi iddialarına yanıt geldi!

04 Ocak 2020 23:24
Kapat
Bazı haber sitelerinde yer alan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde domuz gribi vakası nedeniyle 4 hastanın tedavi edildiği iddiaları yalanlandı. Başhekim Güzelçiçek "haberler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'da domuz gribi olduğu iddialarına yanıt geldi.

Bazı haber sitelerinde kentte 4 hastanın domuz gribi şüphesiyle Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gördüğü iddia edildi. Hastaneden konuya dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada Başhekim Dr.Ögr. Üyesi Ahmet Güzelçiçek iddiaları "Hastanemizde domuz gribi olduğuna dair basında yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır" sözleriyle yalanladı.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Şerif Kurtuluş da açıklamada "Hastanemizde domuz gribi tanısı alan hastamız yoktur. Mevsimsel grip şüphesi olup takip ve tedavisi sürmektedir" dedi. 

Enfeksyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr.Öğrt. Üyesi Mehmet Reşat Ceylan da konuya dair detaylı açıklamalarda bulundu.

Domuz gribinin yıllar içinde salgına neden olma yetisini kaybederek mevsimsel influenza etkenleri arasında yerini aldığına dikkat çekti ve "Domuz gribi ifadesi sadece tüm dünyayı etkilediği pandemi döneminde kullanılmıştır ve artık salgın sonrasındaki yıllarda mevsimsel grip etkenleri arasında yer almaktadır, domuz gribi olarak tanımlanmamaktadır.  Grip birçok kişide hafif seyretmekte ve bu kişiler birkaç gün içerisinde tamamen iyileşmektedir. Bununla birlikte yaşlılarda, genç çocuklarda, gebelerde ve kronik hastalığı olanlar gibi özellikleri bulunanlarda ağır seyretmekte, hastane yatışlarına ve hatta ölümlere neden olabilmektedir. 

Son haftalarda Avrupa’da ve Kuzey yarım kürede yer alan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de grip olan hasta sayılarında artış görülmektedir ve artış devam edebilir. Grip hasta sayılarındaki artış olağan bir durum olup geçmiş grip sezonları ile kıyasladığımızda benzer olduğu görülmektedir. Ülkemizde dolaşımdaki baskın grip virüsü influenza A(H3N2) virüsüdür. Bununla birlikte grip benzeri hastalıklara neden olan diğer solunum yolu virüsleri de dolaşımda yüksek düzeyde yer almaktadır" dedi.


"DOMUZ GRİBİ NEDENİYLE YATAN HASTA YOK"

Kış sezonunun başlamasıyla birlikte her yıl olduğu gibi Harran Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne grip şikayetleri ile hastaların başvurduğunu belirten Dr. Ceylan, birçok hasta ayaktan tedavi edildiği gibi, bazı ek hastalıkları olan hastaların da servisler ve yoğunbakım ünitelerinde tedavi edildiğini belirtti.  Hastanede şuan 3 hastanın solunum sekresyonlarında influenza B ve vefat eden bir hastada İnfluenza A tespit edildiğini dile getiren Dr. Ceylan, " Vefat eden hastamızda; 68 yaşında, kronik böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve nefes darlığı şikayetleri mevcut olup, ilk günden itibaren Grip düşünülerek gerekli tanı ve tedavisi yapılmış olup, ek hastalıklardan dolayı kaybedilmiştir. Hastanemizde mevcut durumda Domuz gribi nedeniyle yatan ve takip edilen hastamız bulunmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

BİHA