Meclis Başkanvekili Kaytan: Bizim de trambüse binmeye hakkımız var

12 Mart 2020 17:09
Kapat
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında ulaşımın gündeme gelmesiyle meclis üyeleri arasında 'trambüs' konusu yine tartışıldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Meclis Toplantısı Dördüncü Birleşimi bugün gerçekleşti.

Toplantı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Kaytan Başkanlığında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Mecliste, açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerine geçildi. Gündemde yer alan Plan ve Bütçe Komisyon Raporları, oy çokluğu ile ilgili kabul edildi.

Daha sonra Meclis'te İhtisas Komisyonundan gelen raporlar görüşüldü. Raporlar arasında yer alan, 'Sağlıklı ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla yapılması gereken çalışmalar' başlıklı gündem maddesi, üyeler arasında yeniden 'trambüs' tartışmasına neden oldu.



SULTAN: YİNE MUAMMA, YİNE SORUN ÇÖZÜLMEDİ

Rapor üzerine söz alan Saadet Partisi Meclis Üyesi Fırat Sultan, Şanlıurfa'da ulaşımı rahatlatması hedefiyle projelendirilen ve test sürüşü yaptırıldıktan sonra kente gelmeyen 'trambüs'ü gündeme getirdi. Sultan, "Ulaşım denilince, dönüp, dolaşıp teknolojik yatırım olan trambüse geliyor. Yine muamma, yine sorun çözülmedi. Sözleşmeler bitti ama tarih belli değil. Trambüs yapılacak mı, yapılmayacak mı? Bu süreç uzadıkça, önceden teslim edilmiş altyapı sıkıntısı yaşanacak. Bu sefer biz, büyükşehir olarak altyapı için zaman harcayacağız. Altyapı da zarar görürse, bu sefer belediyemizin, Urfamızın büyük sıkıntıları olur" ifadelerini kullandı.



DURSUN: TRAMBÜSLER SAHADA DEĞİL?

HDP'li Meclis Üyesi Sıtkı Dursun ise, trambüs projesi için ihalede belirtilen sürenin sona erdiğini kaydetti. Dursun, "Eğer trambüs projesinin alt yapısı bitmişse neden şuan trambüsler sahada değil? Eğer ihale sözleşmesiyse Şubat'ın 132ünde bitmiş. Bugün Mart'ın 12'sindeyiz. 1 ay geçmiş. Eğer bu proje iptal edilmişse, sözleşmenin feshedilip teminatın belediyeye kaydedilmesi gerekmiyor mu? Bununla ilgili kamuoyu bilgilendirilmeli" diye konuştu.

 



'O DÖNEMİN MECLİS ÜYESİYDİM, HATA YAPILDI'

Trambüs projesi ile ilgili öz eleştiri de bulunan HDP'li bir diğer Meclis Üyesi de, trambüsün kentin yollarına uygun olmadığını öne sürdü.Verilen trambüs kararında sınıfta kaldıklarını aktaran meclis üyesi, "Belediyenin, kurumların yaptığı tüm çalışmalar doğru ilerleyecek diye bir şey yok. Belediye, kurumlar hata yapabilir. Ama hata yaparken, hatanın farkına vardığı zaman, topluma özeleştiri vermesi gerekir. Bence bu konuda, Urfa Büyükşehir Belediyesi olarak, o dönemin meclis üyeleri olarak sınıfta kaldık. Gecikmeli oldu, bu saatten sonra gelse de belediyeyi ciddi yıprattı. Özeleştiri vermek erdemliktir. O dönemin meclis üyesiydim, hata yapıldı. Urfa'nın bunu kaldıracak yolları, sokakları yoktu. Gelecek maliyette olmayabilir" açıklamasında bulundu.  



BAYUK: ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Proje ile ilgili teknik ekiplerin çalışmalarını devam ettiğini belirten AK Partili Meclis Üyesi Faruk Bayuk da, "Ortada yapılan bir proje var. Geçmiş dönemden kalan eksiklikler var. O eksiklerin giderilmesi için ortak bir çözüm arayışı var. Ortada yapılan çok büyük bir maliyet, proje var. Bununla ilgili muhakkak bir çözüm olacaktır. Konuyla ilgili hem belediye başkanlarımızın, hem de teknik ekibimizin çalışmaları devam ediyor. Zamanı geldiğinde tüm sorular cevaplanacaktır" dedi.



KAYTAN: TRAMBÜSE BİNMEK BİZİM DE HAKKIMIZ

Meclis Üyelerinin açıklaması sonrası ise Meclis Başkanvekili Ahmet Kaytan, gerekli bilgiyi alacağını ve Meclis'i bilgilendireceğini söyledi.  "Çalışmalar devam ediyor. Ciddi  bir yatırım var. Projenin sonuçlanması ve derin çalışılması için yetkili arkadaşlarımız takip etmeye devam ediyor. İnşallah en yakın zamanda sonuçlanır diye ümit ediyorum. Bunu, ülkenin genel olarak girmiş olduğu sıkıntı ve yatırımcının ekonomik talepleri de unutulmaması gerekiyor. Gerekli bilgiyi inşallah ben elde eder, yarın paylaşırım sizlerle. Temennimiz bir an önce bunun sonuçlanması. Sizleri bilgilendireceğiz. Bizim de trambüse binmeye hakkımız var" sözlerine yer verdi.

Özlem DİKMEN-BİHA