Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ağustos AyıMeclisToplantılarının üçüncü birleşimi bugün gerçekleşti.
 



Toplantı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlığında yapıldı.

Mecliste, açılış ve yoklamanın ardından gündeme alınana maddelere geçildi. Gündeme alınan İhtisas Komisyon Raporları,meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi. 

TARTIŞMA ÖN PLANA ÇIKTI

Raporlar arasında yer alan 'Şanlıurfalı kadınların karşılaştığı sorunlar ve çözümü' ise yeni bir tartışma yarattı. AK Partili ve Halkların Demokrat Partisi (HDP) üyeleri arasında, kadın-erkek eşitliğine yönelik tartışma çıktı.

HDP'li Meclis Üyesi ve Kadın Erkek Fırsat ve Aile Eşitliği Komisyonu Üyesi Cahide Udum, flaş bir iddia ortaya attı. Udum, Kadın Erkek Fırsat ve Aile Eşitliği Komisyonu Üyelerinin toplandığı bir toplantıda AK Parti Viranşehir Meclis Üyesi İsa Üçağaç'ın kadınlara yönelik hakaret içerikli konuşma yaptığını iddia etti. 

UDUM:KAÇSINLAR, ÖLDÜRELİM!

Udum, yaptığı açıklamada, "Yaptığımız toplantıda AK Partili bir üyenin konuşma tarzı, üslubunun bizi rahatsız ettiğini belirtmek istiyorum. O kişi, 'Erken yaşta yapılan evliliklerde özellikle 10-11 yaşındaki kız çocuklarının evliliklerinin meşrulaştırılmasını ve bu kız çocukları evlenmese de kaçsınlar, kafalarına sıkıp öldürelim' cümlesini kullanması bizi ciddi şekilde rahatsız ediyor. Bu zihniyette bu kişinin kadın, erkek ve aile komisyonunda yer alamsı bizi rahatsız ediyor. Bu zihniyetin bu komisyonda yer alması uygun değil" ifadelerini kullandı. 

BAYUK: SÖYLEMLERİ TASVİP ETMİYORUM

HDP'li meclis üyesinin söylemlerine cevap veren ve 'AKP' söyleminin düzeltilmesini isteyen AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Bayuk, "Arkadaşımızın söylemlerini ben tasvip etmiyorum. Parti ismi ile söylemini öncelikle düzeltmesini rica ediyorum. Partimizin kadınlar ile ilgili yaptığı çalışmalar ortadadır. Özellikle AK Parti geldikten sonraki durumlarda kadının değeri ortadadır. Yaptığımız çalışmalar ile kadınlara verdiğimiz değer ve çalışmaların sorgulanacak tarafı yok. 
 



KAYTAN: BU ŞEKİLDE YANSITILMASINI DOĞRU BULMUYORUM!

HDP'li Meclis Üyesinin iddialarının üzerinde durulması halinde raporda yer alması gerektiğini aktaran Başkan Vekili Ahmet Kaytan, "Komisyonda sohbet esnasında yapılmış olan değerlendirmelerden etkilenerek açıklama yaptığını düşünüyoruz. Eğer komisyonda bahsedilen ifadeler karşılık bulmuş olsaydı, cidden üzerinde durulmuş olsaydı, komisyonun herhangi bir raporunda yer alırdı. Karşılıklı sohbet sırasında yapılmış değerlendirmelerin sanki AK Parti Meclis Üyesinin düşüncesi olarak yansıtılmasını doğru bulmuyorum" sözlerine yer verdi.  

FİDANOĞLU: BÖYLE BİRK KONUŞMA OLMADI

İddiaları ortaya atan meclis üyesi ile aynı komisyonda olduğunu ve böyle bir konuşmanın olmadığı söyleyen AK Parti Meclis Üyesi İmam Fidanoğlu, "Ben de aynı komisyondanım. Öncelikle Cahide hanım konuşurken AKP değil, AK Parti diye hitap etmesini bilecek, ondan sonra söz alacak. Biz gruplarına saygısızlık etmiyoruz. Kendisiyle de aynı komisyondayım ve böyle bir tartışma geçmedi. Her komisyonda sohbet ediyoruz, kendisini komisyon adına kınıyorum" dedi.

'YOK MU AK PARTİ'DE KENDİNİ İFADE EDECEK KADIN?'

AK Parti Meclis Üyeleri arasında kadın sayısının yetersiz olduğunu belirten HDP'li bir meclis üyesi ise, "Bir sohbet edası olsa dahi  üsluba dikkat etmek gerekiyor. Kadın erkek eşitliği komisyonu olarak durumun ortada olduğunu belirttik. Biz burada 16 kişiysek bir kadın ve bir erkek olarak grubumuzu belirledik. Fakat 57 kişi olan AK Parti Meclis Üyeleri arasında sadece 1 kadın arkadaş bulunmakta. Keşke 1 kadın yerine daha fazla kadınlarımız olsaydı. Kadın kadının dilini daha iyi anlayabilir. Biz bunu dile getirince AK Partili Meclis üyesi, kadın ve erkeğe bakmadıklarını kişilerin ifadelerine baktığını bize aktardı. Ben soruyorum, AK Parti'de yok mu kendini ifade edecek kadın arkadaşlarımız? Kendini ifade edebilen 1 kişimi çıkartınız? Kadınlara karşı sergilenen tavır, kendiliğinden ortaya çıkmış oldu" diye konuştu. 

Tartışmanın meclis üyeleri arasında yayılmasıyla sözü alan Başkan Vekili Kaytan, komisyon raporunu oylamaya sunarak, konunun siyasi tartışmaya dönmemesi gerektiğini belirtti. 
 



8 RAPOR DAHA GÖRÜŞÜLDÜ

Öte yandan, mecliste görüşülen diğer 8 komisyon raporu da meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi. 

İşte o raporlar:

- Muhammet Mursi isminin verilmesi

- Kentteki kanalizasyonların gözden geçirilmesi

- Anız yakmalarının önlenmesi

- Resmi ve gayri resmi yapılan yerlerin ihata duvarlarının yüksek olması

- Sulama kanallarında kirlenmenin önlenmesi

- Kırsaldaki vatandaşların sorunları ve çözümleri

- Tekerlekli sandalyeye uygun engelli rampası yapılması 

Meclisin üçüncü birleşimi de gündem maddelerinin görüşülmesi ile sona erdi.

Özlem DİKMEN-BİHA