Urfalı Büyükelçi, Türkiye için kolları sıvadı

24 Ağustos 2019 11:18
Kapat
Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Şanlıurfalı Abdulkadir Emin Büyükelçi Önen, ÇHC eyalet Belediyeleri ile Türkiye arasında ticaret, yatırım ve turizm alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çalışıyor.

Büyükelçi Emin Önen, Çin'in Siçuan eyaleti başkenti Çengdu Belediyesi Dış İlişkiler Ofisi Direktörü Jiang Bin ve beraberindeki heyeti kabul ederek, Türkiye'nin Çengdu ile ticaret, yatırım ve turizm alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi hakkında istişarelerde bulundu.

TİCARET, YATIRIM VE TURİZM KONUŞULDU

Türkiye'den uzmanların Çin medyasına yaptığı değerlendirmelerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinde büyük bir adım olduğunu belirttiğini hatırlatan Urfalı Büyükelçi, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti, önemli ekonomik ve ticari çıkarları paylaşan iki ülkenin kesintisiz bir üst düzey diyaloğa yöneldiğini açıkça göstermiştir. Bu bağlamda iki ülkenin birbirini anlaması çok önemli. Japonya'nın Osaka kentinde gerçekleşen ‘G20 Zirvesi’ öncesi Ankara Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında da, Çin Halk Cumhuriyeti ile olan kapsamlı stratejik ortaklığa önem verildiğinin altını çizmişti ve çok taraflı ticaret sisteminin istikrarı için Çin ile güçlü bir diyalogu sürdürme gereğini gördüğümüzü açıklamıştı. Bizde Çin'in Siçuan eyaleti başkenti Çengdu Belediyesi Dış İlişkiler Ofisi Direktörü Jiang Bin ve beraberindeki heyeti bugün kabul ederek, ülkemizin Çengdu ile ticaret, yatırım ve turizm alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi hakkında istişarelerde bulunduk. Turizm konusunda da özellikle Şanlıurfa’mızdaki Göbeklitepe’yi, dünyanın ilk yerleşim yerlerinden olan Harran ilçemizi, ülkemizin tarihi ve turistik yöreleriyle ilgili bilgiler verdik. Çinli Gazetecilerin, ve Türkiye’yi ziyaret edenlerin Türkiye’den çok memnun ve iyi izlenimlerle döndüklerini belirterek bu konuyu da düşünmelerini istedik” dedi.
 



'SİCHUAN TURİZM BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİN BİR EYALETTİR'

Çin'in Siçuan eyaleti başkenti Çengdu Belediyesi Dış İlişkiler Ofisi Direktörü Jiang Bin ise, “Sichuan (Siçuan), Çin’in güneybatısında yer alan bir eyalettir. Doğuda Hubei ve Hunan, güneyde Guizhou ve Yunnan, batıda Tibet ve Qinghai, kuzeyde ise Gansu ve Shanxi ile çevrilidir. Eyalet yüzölçümü 485.000 km², nüfusu 87 milyonu aşmıştır. Başkenti eyaletin tam ortasında yer alan Chengdu (Çengdu)’dur. Sichuan ekonomi gücü bakımından ülke çapında dokuzuncu sırada, batı Çin’de ise birinci sırada yer almıştır. Sichuan, Çin’in batı bölgesindeki en büyük mal dağıtım merkezidir. Chengdu ticaret, iş, finans, bilim ve teknolojide olduğu kadar ulaşım ve iletişimde de bölgenin merkezidir. Chengdu’da gelişmiş demiryolu hatları ve şehrin 16 km uzaklığında Chengdu Shuangliu Uluslararası Havaalanı bulunur. Sichuan turizm bakımından oldukça zengin bir eyalettir. Bölgedeki Jiuzhaigou, Huang Long Vadisi ve Emeishan Dağı Dünya Kültür ve Doğa Sit Alanı listesinde yer alır. Eyaleti ziyaret edenler sadece muhteşem manzaraları ve tarihi yerleri görmekle kalmaz aynı zamanda Sichuan’in lezzetli ve acılı yemeklerini de tatma fırsatını bulur” diyerek, eyaletleri hakkında genel bilgiler vererek Türkiye ile işbirliğine her zaman hazır olduklarını belirtti.

BİHA