Urfa'da savaş mağdurlarına protez takılıyor

24 Ağustos 2019 11:55
Kapat
Şanlıurfa Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi'nde 'kaybettikleri' uzuvlarına kavuşan savaş mağdurları, mutluluklarını anlattı.

Suriye'deki iç savaşta uzuvlarını kaybeden Suriyeliler, Şanlıurfa'da yaşama tutunuyor.
 



Şanlıurfa, Suriye'de yaşanan iç savaş sonrası 600 bine yakın mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, başta Urfa'nın sınır ilçeleri olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında yaşam mücadelesi veriyor.  

YA KOLUNU, YA BACAĞINI, YA DA AİLESİNİ...

Savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan mültecilerden kimi ailesini, eşini yada dostunu, kimi de kolunu ve bacağını geride bıraktı. Uzuvlarını kaybeden mülteciler zor koşullar altında yaşamlarını sürdürürken, Özel Kuveyt Şanlıurfa Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi'nde yeniden hayata tutundu. 
 



KUVEYT DESTEĞİ İLE 'ÜCRETSİZ'

Kuveyt Beytül Zekat ve Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) desteği ile yaklaşık 3 yıl önce Şanlıurfa'da faaliyete giren Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, Suriyeli mültecilere yaşam sevincini yeniden aşılıyor. Savaşta kolunu yada bacağını kaybeden mülteciler, ücretsiz bir şekilde sağlığına kavuşturuluyor.

İSTANBUL, REYHANLI, URFA

Türkiye'de yalnızca 3 merkezi bulunan Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, İstanbul ve Reyhanlı sonrası Şanlıurfa'da da hayat veriyor. Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, Urfa'nın Suriye'ye sınır ilçesi olması nedeniyle de birçok mülteciye kolaylık sağlıyor. Başta bacağını kaybeden mülteciler, takılan protez bacaklar ile yaşam şartlarını daha da kolaya indiriyor.

Urfa'da sağlanan imkan ille çalışma şartlarının kolaylaştığını ifade eden Suriyeli mülteciler, mutluluklarını anlattı.
 



TABBA: EVİME DÜŞEN BOMBA SONUCU BACAĞIMI KAYBETTİM 

Suriye'nin Halep ilinde yer  alan evinde otururken bomba düşmesi sonucu bacağını kaybeden 25 yaşındaki Valid Tabba, ortez-protez bacak ile hayata tutundu. Geçirdiği aşamayı anlatan Tabba, "İdlip'te yaşıyorum. Evde otururken uçak vurdu beni. Savaştan sonra Türkiye'ye geldi., Türkiye2de benimle ilgilendiler. Ayağımı kaybettim savaşta, şu an ortez-protez kullanıyorum. Allah razı olsun şu an hiçbir problemim yok. Türkiye'ye teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
 



SURİYELİ HÜSEYİN, URFA'DA HAYAT BULDU

Suriye'nin Deyrizor ilçesinde yaşayan 31 yaşındaki Muhammet Hüseyin ise yolda yürürken düşen bomba sonucu bacağını kaybetti. Savaş sonrası 1 kızı ve eşi ile Türkiye2ye elen Hüseyin, Şanlıurfa'da yaşam mücadelesine devam etti. Urfa'da ortez-protez merkezinin açılması ile bacağına kavuşan Muhammet,Türkiye'ye yardımları için teşekkür ettiğini kaydetti.
 



BAĞIRKAN: SAVAŞ MAĞDURLARINA ÜCRETSİZ

Ortez ve Protez Teknikeri Hakan Bağırkan, "Şanlıurfa'da yaklaşık 3. yılımıza girdik. Türkiye'de sadece 3 merkezimiz var. İstanbul, Reyhanlı ve Şanlıurfa'da. Bir de Suriye'nin Cerablus bölgesinde merkezimiz var. 4 merkezde savaş mağdurlarına destek veriyoruz. Savaş mağduru hastalarımıza ortez ve protezleri ücretsiz takıyoruz" sözlerine yer verdi.

'URFA'DA 142 SAVAŞ MAĞDURU HASTA...'

Şanlıurfa'da 142 hastanın uzuvlarına kavuştuğunu kaydeden Bağırkan, "Türkiye'de toplam 590 civarında hastaya protez uygulandı. Bunların 142'si Şanlıurfa'da takılan ortez ve protezler. Tüm hastalarımız savaş mağduru, Suriye'de uzuvlarını kaybeden savaş mağdurlarına biz hizmet veriyoruz. Genelde bomba sonucu uzuvlarını kaybetmiş birçok hastalarımız var" diyerek sözlerine son verdi.

Özlem DİKMEN/BİHA