Şanlıurfa'da yüzyıllardır süren zikir geleneği devam ediyor

25 Ekim 2020 17:30
Kapat
Şanlıurfa’da koronavirüs neden ile bir dönem ara verilen zikir geleneği, alınan tedbirler eşliğinde yapılmaya devam ediyor.

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde Hazreti İbrahim Peygamber'in doğduğu mağara olarak da bilinen Dergah Camii'nde yüzyıllardır süren zikir geleneği devam ediyor.

Kökü, Kadiri tarikatının kurucusu ve İslam bilgini Abdülkadir Geylani'ye kadar uzanan zikir geleneği sabah ve ikindi namazlarından sonra vatandaşların da katılımıyla yapılıyor. Koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler eşliğinde ilk kez ara verilen zikir geleneği, bugünlerde ise yeniden başladı.


Başta Haşimiye bölgesinde bulunan esnaf olmak üzere birçok vatandaş kılınan namazın ardından zikre katılıyor. İkindi namazının ardından yapılan dini geleneğe talebin yoğun olduğu görülürken, hafta sonu nedeniyle de oldukça ilgi görüyor.

 



NASIL BAŞLADI?

Dede Osman Avnî'nin Irak'tan Şanlıurfa'ya getirdiği zikir, vefatından sonra mürid ve halifeleri Evrad-ı Şerif'i okumaya devam etmiştir. O günden bugüne devam eden Evrad-ı Şerif ise Abdülkadir Geylanî tarikatının evradıdır. Tarihi Abdülkadir Geylanî'ye kadar gider ancak Şanlıurfa'da okunması Dede Osman Avni ile başladı. Dede Osman Avni ile başlayan gelenek ise  yaklaşık 400 yıldır devam ediyor.

BİHA